Fermentiran pesin sok (Beetroot kvass)

Pesa je ena izmed tistih živil, ki jih preprosto ne morete prezreti. Sok pese zagotavlja koncentrirano obliko betalainov in nitratov v zdravilnih količinah, poleg tega še železo, magnezij, kalij, folate, vitamin C. Fermentiran sok pese pa gre še korak dlje tako, da ohrani te spojine med shranjevanjem, dodaja koristne mikrobe za črevesje in odstrani “temno stran” pese, oksalate. S postopkom fermentacije lahko vsakdo uživa koristi, brez dolgoročnih stranskih učinkov.

Če iščete naravne načine za zniževanje krvnega tlaka, izboljšanje zdravja srca in ožilja in protivnetne lastnosti, začnite s pripravo fermentirnega soka iz pese.

SESTAVINE:
  • 2 srednje veliki pesi (ali 1 večja)
  • ½ žličke morske soli
  • 750 mL vode
  • 1 – 2 (rdeči) pomaranči (cca 200 mL soka)
POSTOPEK:

Postopek je sestavljen iz primarne in sekundarne fermentacije.

PRIMARNA FERMENTACIJA:

Operite rdečo peso in jo narežite na 1 – 2 cm kocke. Peso pretresite v 1 L kozarec, dodajte sol in vodo. Dobro premešajte, nivo vode naj sega do 2 cm pod robom kozarca. Kozarec zatesnite in vsebino pustite fermentirati na sobni temperaturi od 3 – 5 dni, vsebino kozarca dnevno premešajte. Po 3 dneh poskusite vašo fermentirano pesino pijačo, če vam ni dovolj kisla, jo pustite še dan ali dva. Po pretečenem času tekoči del precedimo v steklenico in koščke pese zavržemo. Fermentirana pesina pijača je pripravljena za pitje. Če želite okus sadja in manjše mehurčke, pa nadaljujete s sekundarno fermentacijo.

SEKUNDARNA FERMENTACIJA:

Precejeni fermentirani pijači iz pese v steklenico dodamo sok pomaranče (soka dodamo do 2 prsta pod robom steklenice), steklenico dobro zatesnimo in fermentiramo 2-3 dni pri sobni temperaturi. Koliko časa fermentiramo je odvisno od tega koliko mehurčkov želimo. Po pretečenem času pijačo shranjujemo v hladilniku, kjer zdrži 2 meseca.

 

 

No comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja