Delavnice

DELAVNICA FERMENTACIJE ZELENJAVE IN SADJA

 

Obogatite svojo prehrano s fermentirano hrano in se podajte na pot razumevanja različnih principov priprave fermentirane zelenjave in sadja z magistrico Mikrobiologije.

Delavnica 1: Fermentacija zelenjave v Slanici

Cena: 30 eur

Kaj se boste naučili?

 • Osnove fermentacije
 • Zakaj fermentirana hrana v prehrani
 • Kako vključiti fermentirana živila v prehrano
 • Katere pripomočke uporabljamo
 • 3 principe fermentacije
 • Na kaj moramo biti pazljivi

Delavnica vas popelje do znanja in razumevanja priprave fermentirane zelenjave in sadja na enostaven način preko treh različnih načinov fermentiranja (v slanici, samo s soljo, s starter kulturo). Izbira načina fermentacije je odvisna od vrste zelenjave/sadja, ki ga želimo fermentirati. Delavnica obravnava fermentacijo gomoljnic, plodovk, česna, jagodičja in zelenjavno sadnih mešanic. Glede na naučene principe fermentacij, pa boste lahko osvojeno znanje prenesli na zelenjavo ali sadje po vaši izbiri.

Naučili se boste kako uporabiti pripravljeno fermentirano hrano, ki je bogata s probiotiki, aktivnimi encimi, vitamini, minerali, antioksidanti, itd., ter na ta način zaščitili vaš črevesni mikrobiom, ki predstavlja kar 80% našega imunskega sistema. Z delavnico boste pridobili vso potrebno znanje, da boste lahko samozavestno pripravili in nato zaužili pripravljeno fermentirano hrano.

Obogatite svojo prehrano s fermentirano hrano in se podajte na pot razumevanja različnih principov priprave fermentirane zelenjave in sadja z magistrico Mikrobiologije.

Komu je delavnica namenjena?

 • Ljudem, ki se zdravo prehranjujejo
 • Ljudem, ki pridelujejo zelenjavo in sadje ter si željo priprave toplotno neobdelanih shrankov
 • Ljudem, ki prisegajo na lokalno pridelano hrano skozi vse leto
 • Ljudem, ki radi eksperimentirajo v kuhinji

Fermentirani rastlinski nadomestki mlečnim izdelkom

 

Spletna delavnica izdelave fermentiranih rastlinskih mlečnih nadomestkov je odlična priložnost za vse, ki jih zanima zdrava in okusna prehrana brez mlečnih izdelkov. Naučili se boste, kako izdelati svoje lastne rastlinske mlečne nadomestke in kako izkoristiti njihove hranilne prednosti ter preprosto in okusno vključiti v vašo prehrano.

Cena: 30 eur

Vsebina:

 1. Uvod: Rastlinski nadomestki mlečnim izdelkom
 2. Mikrobne kulture in izdelava rejuvelaka
 3. Mandljevo rastlinsko mleko
 4. Mandljev jogurt oz. kefir (kremni, brez vlaknin)
 5. Mandljeva skuta
 6. Fermentirano maslo s prosom
 7. Namaz iz indijskih oreščkov
 8. Kremni sirček Chizo
 9. Zaključek

Na spletni delavnici izdelave fermentiranih rastlinskih mlečnih nadomestkov boste spoznali postopek izdelave različnih rastlinskih mlečnih nadomestkov, kot so mandljevo mleko, mandljev kefir, mandljeva skuta, maslo s prosom, namaz in kremni sirček iz indijskih oreščkov. Poleg tega se boste naučili, kako pripraviti mikrobne kulture za fermentacijo teh mlečnih nadomestkov.

Najprej se boste naučili, kako pripraviti in vzdrževati mikrobne kulture, ki so uporabne za fermentacijo mlečnih nadomestkov. Spoznali boste različne vrste mikrobnih kultur in kako jih uporabiti za pripravo različnih mlečnih nadomestkov. Nato se boste seznanili s postopkom priprave mandljevega mleka, ki je osnova za vse druge mlečne nadomestke.

Izdelavi mleka sledi, kako pripraviti mandljev kefir oz, jogurt, ki je bogat z živimi probiotiki in se lahko uporablja kot zdrav nadomestek za mlečni kefir/jogurt. Poleg tega se boste naučili, kako pripraviti mandljevo skuto, ki jo lahko uporabite kot nadomestek za običajno skuto.

Delavnica vključuje tudi izdelavo masla s prosom, ki je bogato z vlakninam, probiotiki in drugimi hranili. Poleg tega se boste naučili, kako pripraviti namaz iz indijskih oreščkov, ki je bogat z beljakovinami in zdravimi maščobami.

Na koncu delavnice boste izvedeli, kako izdelati kremni sirček, ki je odličen nadomestek siru, uporabi pa se ga lahko tudi za pripravo omak. Spoznali boste tudi nekaj nasvetov za prilagajanje receptov in eksperimentiranje z različnimi sestavinami in okusi, da ustvarite svoje edinstvene rastlinske mlečne nadomestke.

Rastlinski zorjeni Camembert

Cena: 20 eur

Na spletni delavnici izdelave rastlinskega camemberta iz indijskih oreščkov se boste naučili, kako pripraviti to okusno in zdravo rastlinsko alternativo klasičnemu mlečnemu camembertu, v udobju vašega doma. Delavnica je primerna za vse, ki vas zanima veganska polnovredna prehrana, želite poskusiti nekaj novega, ste laktozno intolerantni ali pa se le želite naučiti novih kuharskih spretnosti.

Kaj se boste naučili in komu je delavnica namenjena?

 

Na spletni delavnici izdelave rastlinskega camemberta iz indijskih oreščkov se boste naučili, kako pripraviti to okusno in zdravo rastlinsko alternativo klasičnemu mlečnemu camembertu, v udobju vašega doma. Delavnica je primerna za vse, ki vas zanima veganska polnovredna prehrana, želite poskusiti nekaj novega, ste laktozno intolerantni ali pa se le želite naučiti novih kuharskih spretnosti.

Na začetku delavnice boste spoznali osnove priprave sestavin, ki jih boste potrebovali za izdelavo rastlinskega camemberta. Glavna sestavina je indijski orešček, ki ga bomo pokuhali in zmleli, da bomo iz njega naredili mehko in kremasto osnovo za sir. Poleg tega boste spoznali tudi različne mikrobne kulture (bakterije in plesni) in druge sestavine/postopke, ki se uporabljajo pri izdelavi rastlinskega zorjenega Cameberta. Video delavnica prikaže korak po koraku kako uspešno do Camemberta z željenim okusom in teksturo.

Online delavnica izdelave rastlinskega camemberta iz indijskih oreščkov je odlična priložnost, da se naučite novih kuharskih spretnosti in spoznate nove okuse, kar vam bo omogočilo, da boste uživali v okusni, zdravi in ​​rastlinski hrani. Poleg tega boste lahko svoje izdelke delili s svojimi prijatelji in družino ter jih navdušili nad rastlinskimi alternativami klasičnim mlečnim izdelkom.