Fermentiran korenček

Korenček lahko fermentiramo na dva različna načina. In sicer, v SLANICI (sol + voda) in samo v SOLI. V kolikor se odločimo z fermentacijo s soljo, potem moramo imeti povsem neprodušen sistem (zavarjena vakum vrečka, posode ki tesnijo), pri fermentaciji s slanico pa je okolje brez kisika zagotovljeno pod slanico. Ne pozabimo namreč, da je fermentacija proces v odsotnosti kisika. Torej, ne glede na to za kateri postopek se odločimo, pazimo, da se fermentira brez kisika. Pri fermentaciji korenčka s soljo, sam korenček ne odda veliko vode, zato ne bo preseška tekočine, da bi se delci korenja potopili pod korenčkov lastni sok, tudi zato mora sistem v katerem fermentiramo dobro tesneti. 

 

KORENČEK V SLANICI

RECEPT

SESTAVINE:
  • poljubna masa korenčka
  • 3 % slanica (15 g soli + 500 mL vode)
NAVODILA

Korenček dobro operemo, naribamo, narežemo na kolobarje ali palčke, kakor vam je ljubše za kasnejšo uporabo v jedeh. Korenček nadevamo v fermentacijski kozarec in zalijemo s 3 % slanico. Korenček mora biti pod slanico.  Po želji lahko dodamo začimbe, ki jih ustavimo v vmesne plasti, ko kozarec nalagamo s korenčkom. Fermentiramo 7 dni na sobni temperaturi. Fermentirano korenje shranimo v hladilnik, kjer lahko kozarček shranjujemo 6 mesecev. 

 

KORENČEK V SOLI

RECEPT

SESTAVINE:
  • poljubna masa naribanega korenčka
  • 3 % soli na maso naribanega korenčka (npr. 15 g soli na 500 g korenja)
NAVODILA

Korenček dobro operemo in osušimo, naribamo in ga naribanega premažemo s 3 % soli na maso naribanega korenčka. Torej, 500 g korenčka premažemo z 15 g soli.  Po želji lahko dodamo začimbe in vse dobro premešamo. Vse premešano in nekoliko med rokami stisnemo, da izstisnemo vodo, ki pride iz listov kot rezultat biološkega procesa osmoze (voda gre ven iz celic). Naribano korenje prenesemo v vakum vrečko ali posodo, ki dobro in korenje zalijemo s tekočino, ki se je izstisnila, kot rezultat osmoze. Vakum vrečko zavarimo oziroma v posodi korenje gosto napakiramo. Fermentiramo 7 dni na sobni temperaturi. Potem pa fermentirano korenje shranimo v hladilnik, kjer lahko kozarček shranjujemo 6 mesecev. 

Korenček lahko zamešamo v ohlajene kuhane juhe ali rižote, žitne solate, naribanega lahko damo v kislo smetano/skuto kot namaz, itd.

Zakaj po probiotik v lekarno, če si ga lahko doma naredite sami? Boljšega, naravnega in ki že vključuje prebiotike! 

 

Levo korenček v soli, desno korenje v slanici.

 

 

 

 

 

 

No comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja