Fermentiran česen

Fermentacija je postopek, ki česnu omogoča, da razvije svoje polne potenciale. Fermentiran česen ima številne zdravilne lastnosti. Vsebuje močne antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in zmanjšujejo vnetja v telesu. Poleg tega lahko fermentiran česen podpre vaš imunski sistem, saj krepi delovanje imunskih celic in pomaga pri preprečevanju bolezni. Študije so tudi pokazale, da fermentiran česen lahko znižuje raven holesterola, uravnava krvni tlak in izboljšuje zdravje srca. Prav tako ima protimikrobne lastnosti, ki pomagajo v boju proti okužbam in spodbujajo zdravje prebavnega sistema. Poleg tega, pa s fermentacijo česna, česnu močno podaljšate rok uporabe, kar do 2 leti.

Kako vključiti fermentiran česen v svojo prehrano? Lahko ga dodate solatam, omakam, juham ali uporabite kot okusni dodatek k žitaricam ali testeninam. Možnosti so neskončne! 

SESTAVINE:
  • masa olupljenega česna
  • 3 % soli
POSTOPEK:

Česen olupimo in stehtamo. Nato česen sesekljamo ali zmiksamo na drobno, odtehtamo 3 % soli glede na maso česna, ki smo ga sesekljali oz. zmiksali. Sol premažemo čez česen in pustimo stati 10 minut. Ponovno premešamo ter nadevamo v kozarec oz. plastično posodo s pokrovom, ki tesni. Česen v kozarcu/posodi dobro potlačite, zaprite kozarec/posodo in pustite na sobni T, 3 tedne. Česen bo fermentiral v zlato- rjavo barvo. Česen lahko hranite v hladilniku (do 8C) 2 leti.

 

Moj nasvet:

Jaz delam v večjem kozarcu/posodi na enkrat večjo maso/količino in po 3 tednih (ko je fermentacija končana) pakiram po manjših kozarčkih. Shranim oz. se mi zdi manjši kozarček tudi lepo darilo.

 

No comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja