Fermentirana bezgova šabesa

Pomlad je čas za nabiranje bezgovih cvetov in pripravo šabese. Šabesa, naj opozorim, ni bezgov sok! Ne! Šabesa je FERMENTIRANA pijača narejena z namakanjem bezgovih cvetov.

Bezgove cvetove nabiramo v suhem vremenu, saj so kvasovke, ki so ključne pri fermentaciji prisotne na cvetnem prahu. Nabrane bezgove cvetove ne spiramo, pač pa sveže nabrane zgolj namočimo v prekuhano in ohlajeno sladkano vodo.

SESTAVINE:
  • 4,5 L prekuhane vode
  • 700 g sladkorja (ali 500 g medu)
  • 1 limona – sok in lupina
  • 2 žlici (30 mL) jabolčnega ali belega vinskega kisa (ali 3-4 tedne fermentirane Kombuche)
  • 12 bezgovih cvetov
PRIPRAVA:

Bezgove cvetove naberemo v suhem vremenu in jih po obiranju ne spiramo. Skuhamo vodo in raztopimo sladkor ali med. Med raztapljamo v vodi, ki ima manj kot 35C. Vodo z raztopljenim sladkorjem ohladimo in dodamo neoprane cvetove, koleščke narezane limone in kis. Mešanico pustimo stati 24 h pri sobni temperaturi in jo po pretečenem času precedimo v steklenice iz debelega stekla.

Fermentiramo v zaprtih steklenicah 2-3 dni na sobni temperature in 3-4 dni v kleti (ali pa 14dni v kleti). Preverimo tvorjenje CO2, tako, da odpiramo steklenice in spuščamo CO2 ven, velja predvsem za steklenice, ki se fermentirajo na sobni temperaturi.

Pijačo ohladimo in jo ohlajeno serviramo.

 

2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja