7 RAZLOGOV ZAKAJ FERMENTIRATI DOMA

1

Dobro za zdravje

 

Fermentirana hrana je najboljši vir probiotikov. Probiotični mikroorganizmi med fermentacijo proizvedejo številne produkte, kot so encimi, vitamini, minerali in najrazličnejši antioksidanti. Večina fermentirane hrane je bolj bogate s hranili, kot pa pred fermentacijo. Fermentirana hrana in probiotiki v njej, poskrbijo za zdravje naših prebavil, saj so odlična podpora naši črevesni mikrobioti (t.i. črevesna flora). Zdrava črevesna mikrobiota, pa je po najnovejših raziskavah velikega pomena za zdravje naših možganov in črevesja.

1

Enostavno

 

Fermentiranje, na primer zelenjave nam vzame le 5-10 minut. Če lahko zamešate sol v vodo ste že na pol poti!  Večina fermentacije se zgodi pri sobni temperaturi, zato ne potrebujete niti posebne opreme. Med fermentacijo, ki lahko traja od 2 dni do 6 mesecev, je priporočljivo, da se spremlja ali fermentacija poteka v redu. V optimalnih pogojih se zgodi čudež in naravni proces fermentacije poskrbi za nastanek našega končnega fermentiranega živila.

Najtežje pri fermentaciji je? Čakanje!

1

Varno

 

Med fermentacijo nastajajo produkti (kisline in alkohol), ki konzervirajo živilo in ga naredijo varnega za uporabnika. Kisline znižajo pH živila pod pH 4 in s tem preprečijo rast potencialnim škodljivim mikroorganizmom. Uporabite pa tudi vaše čute, če nekaj ne diši in izgleda v redu, potem fermentacijo raje ponovite.

1

Ekonomično

 

Domače fermentacije so ene izmed najugodnejših in najbolj naravnih načinov zdravega prehranjevanja. Fermentiranje hrane ne zahteva posebnih pripomočkov in električne energije. Lahko začnete s samo nekaj osnovnimi sestavinami in pripomočki, ki jih že imate v vaši kuhinji: večji kozarec, večja steklena ali plastična skleda, papirna brisačka in sol.

1

Prijazno okolju – ne mečimo hrane stran

 

Kot vam seveda ustreza, fermentirano hrano lahko pojeste sproti lahko pa jo shranite za ozimnico in uživate lokalno, sezonsko in ekološko pridelano hrano skozi vse leto! Kolikor je le mogoče se torej v primeru fermentiranja zelenjave in sadja poslužujte uporabe sezonske, organske (ostanki pesticidov lahko zavirajo rast koristnih bakterij) in lokalno pridelane zelenjave in sadja (manjši ogljični odtis in boljši okus!).

1

Tradicionalno

 

Fermentiranje je način priprave in konzerviranja živil, ki so ga uporabljale že naše babice in sega daleč v zgodovino. Doma pridelano hrano so naši predniki fermentirali za pripravo ozimnice in tako uživali domačo, lokalno, sezonsko in ekološko pridelano hrano skozi vse leto! Takšen način konzerviranja je skrble za polno shrambo v hladnejših delih leta in močeno odporonost ter preskrbljenost organizma z mikro in makronutrienti. Poslužimo se tradicijonalnega načina konzerviranja tudi mi in uživajmo lokalno, ekološko, bogato hrano, ki je brez konzervansov in nudi številne ugodne učinke za naše zdravje.

1

Zabavno in poučno

 

Fermentiranje ter deljenje fermentiranih živil in starterskih kultur (kombucha, zrnca) z našimi prijatelji, sosedi in enako mislečimi je vedno zabavno in poučno. Je kot poligon za odrasle, nekakšen laboratorij poskusov kjer razvijamo najbolj zdravo in okusno hrano, ter se vedno, vedno znova nekaj novega naučimo!

_

Happy gut: Delavnice fermentirane hrane

 

Naučite se vse o fermentacijah na poučnih delavnicah fermentarnice 

_