Pripomočki za fermentacijo: Pravilna izbira in uporaba

Ko se enkrat odločite, da boste v svojo prehrano vključili fermentrirana živila in pričeli s fermentacijo lahko kaj hitro ugotovite, da je fermentiranje resnično enostaven proces.

Čeprav za fermentacijo ne potrebujete posebe opreme, pa obstajajo nekatera priporočila in pripomočki, ki vam pripravo fermentirane hrane bistveno oljašajo.

Osnovno pravilo fermentacije je, da se izogibamo potenicalnim vnosom patogenih (slabih) bakterij oziroma kontaminaciji našega fermentiranega produkta. To naredimo tako, da med pripravo vzdržujemo čistočo in uporabljamo opremo iz primernih materialov. Izbiramo torej steklene ali glinene kozarce namesto plastičnih. Izogibamo pa se tudi kovinski opremi in pripomočkom saj le ti ob tvorjenju kislin med fermentacijo lahko pričnejo rjaveti. S kovinskimi pripomočki pa se prav tako ne sme rokovati v primeru varjenja Kombuche in  Kefirnih zrnc, saj zavrejo rast mikrobnih kultur. Najenostavneje opremo lahko steriliziramo s kisom ali vročo vodo. Manjše kozarce in steklenice pa lahko steriliziramo tudi v pečici pri 100˙C, 15 minut.

KOZARCI/STEKLENICE/POSODE: Steklo, Glina, Keramika.

PRIPOMOČKI: Lesene, keramične in plastične žlice, plastična cedila, plastičen lij, plastične in steklene mezure,

 

OPREMA ZA PRIPRAVO FERMENTIRANE ZELENJAVE IN SADJA

Pri fermentaciji zelenjave in sadja je bistvenega pomena, da zelenjava ali sadje v kozarcu ostaneta potopljena v kislem mediju, ki nastane kot produkt delovanja mikroorganizmov. Mikroorganizmi tekom fermentacije zelenjave ali sadja proizvajajo mlečno kislino in s tem zakisajo tekočino v kateri se nahaja zelenjava ali sadje. Na ta način se izognemo potencialnim okužbam s patogenimi bakterijami za katere je kislo okolje (pH pod 4) neprimerno za rast. Zato, da smo brez skrbi, ali je zelenjava oz. sadje skozi celotno fermentacijo potopljena lahko uporabljamo fermentacijske uteži.

Kislo okolje zavira rast patogenim bakterijam, kar nam omogoča, da smo brez skrbi in zaupamo v varnost oziroma užitnost našega fermentiranega izdelka. 

Fermentacija zelenjave oz. sadja je anaeroben proces (brez kisika), zato se priporoča uporaba sistema kozarcev za izpuščanje CO2. Pri postopku fermentacije oz . delovaju mikroorganizmov kot stranski produkt nastaja CO2, ki se v zaprtem kozarcu lahko nakopiči v previsokih koncentracijah in povzroči eksplozijo kozarca. Kozarec brez sistema za izpuščanje CO2 je potrebno 1-2x dnevno odpreti in izpustiti CO2, da preprečimo eksplozijo kozarca.

Klasični Stekleni Kozarci in Kozarci s patentom za Vlaganje

Poceni in v vseh velikostih. Ustje kozarca dovolj veliko, da lahko vstavite utež za potopitev zelenjave oz. sadja in kozarec dobro zaprete. Potrebno ročno izpuščanje CO2 1-2x dnevno, da se izognemo eksplozije.

Kozarci s sistemom za izpuščanje CO2 in fermentacijsko utež

Različnih velikosti in nekoiko dražji sistem, saj vsebuje vrelno veho, kozarec in utež. Sam sistem nam omogoča brezskrbno fermentacijo zelenjave in sadja. Fermentirana zelenjava oz. sadje je potopljeno v kisli tekočini in v času fermentacije lahko kozarec brez skrbi pustimo za predpisan čas fermentacije na sobni temperaturi brez kakršnegakoli nadzora saj bo CO2 samodejno izhajal.

Fermentacijske glinene posode

Nekoliko dražja oprema, ki je primerna predvsem za fermentacijo zelenjave. Večje posode zelo primerne za tiste, ki želite fermentirati večje količine zelenjave.

Blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za spletne nakupe uporabljamo sistem WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena dva piškotka. Ta dva piškotka sta obvezna za pravilno delovanje in jih ni mogoče onemogočiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve